· 

Met COVID aan de borst

Wat te doen als je besmet bent

Gevaccineerd of ongevaccineerd, besmet kun je worden en ziek ook. Ondanks wat de media je doet geloven, zieken de meeste mensen een COVID-besmetting thuis uit. Dat neemt niet weg dat de klachten erg vervelend kunnen zijn. Ook de nasleep van een COVID-besmetting kan lang aanhouden met symptomen als aanhoudende vermoeidheid, spierpijn, concentratieproblemen, wattig gevoel in het hoofd, depressief gevoel, kortademigheid, geur- en/of smaakverlies.

 

Wat te doen als je besmet bent? Thuis onder de wol kruipen en hopend afwachten dat jij tot de 'gelukkigen' behoort die er met milde klachten vanaf komt? Op zich een prima strategie. Toch kun je meer doen om de kans op een vervelend ziekteverloop en lange nasleep te verkleinen.
Hoe dan?

 

Rem het virus

Als je besmet raakt met een virus, zal het zich gaan vermenigvuldigen. Die vermenigvuldiging kun je remmen, waardoor er minder virus in je lichaam zal circuleren. Hierdoor verklein je de kans op nare symptomen en een eventuele langdurige nasleep. Het remmen van die vermenigvuldiging kan met natuurlijke middelen. Je kunt jezelf tijdelijk ondersteunen met supplementen waarvan bekend is dat ze die remmende werking hebben, zoals bijvoorbeeld lactoferrine, zink en een flavonoïd als quercetine of groene thee extract. Verderop in de blog lees je waarom juist die supplementen zo interessant zijn.

 

Alle kleuren

Daarnaast is het belangrijk om alle kleuren uit de natuur te eten. Denk bijvoorbeeld aan kleurig fruit en kleurige groenten. Varieer zoveel mogelijk. Als je ziek bent en zelfs geur- en smaakverlies hebt, is eten een uitdaging. Zorg ervoor dat hetgeen wat je eet gezond en kleurrijk is. Vraag of er iemand boodschappen voor je wilt doen en/of voor je wilt koken.

 

Er zijn dus meer mogelijkheden dan een wollen dekentje en hoop. Echter, hoe werken de genoemde supplementen en de kleuren uit de natuur?

Aan de borst?

Zoals ik al schreef, is het belangrijk om de vermenigvuldiging van het virus te remmen. Het virus gebruikt ijzer om zich te vermenigvuldigen. Als er minder ijzer beschikbaar is, kunnen virussen zich minder goed vermenigvuldigen. Je hongert ze als het ware uit. Om minder ijzer beschikbaar te hebben voor virussen, moet je ijzer binden. Een krachtige ijzerbinder, ofwel ijzerchelator, is lactoferrine. Lactoferrine is een stof wat je lichaam zelf aanmaakt. Ook komt het in hoge concentratie voor in moedermelk. Een slimmigheidje van de natuur, omdat het immuunsysteem van een baby nog niet voldoende ontwikkeld is. Maar ok, nu zul je denken: 'Borstvoeding? Hoe dan?' Geen nood, lactoferrine is beschikbaar als supplement. Tijdelijk een hoge dosering van dit supplement kan zorgen voor binding van ijzer, waardoor het virus zich minder goed kan vermenigvuldigen.

 

Flavonoïden

Andere natuurlijke ijzerbinders zijn flavonoïden. Flavonoïden zijn stoffen die zorgen voor de kleuren van groente en fruit. Eet zo gevarieerd en kleurrijk mogelijk. Wil je tijdelijk extra flavonoïden innemen dan kun je denken aan supplementen als quercetine, curcumine, groene thee extract of mariadistel.

 

Zink

Zeer terecht wordt zink veelvuldig genoemd als voedingsstof om je immuunsysteem te ondersteunen. Zink speelt namelijk ook een rol in de remming van de vermenigvuldiging van het virus. Zink werkt het beste als de ionenconcentratie van zink in de cel zo hoog mogelijk is. Stoffen die zink daarbij helpen word zinkionoforen. In onze voeding vind je die in de flavonoïden. Jawel, het al eerder genoemde stofje als natuurlijke ijzerbinder. Flavonoïden hebben op zijn minst dus een dubbelfunctie ter bestrijding van het virus. Wederom: eet kleur!

 

 

Recept voor kipstoofpotje met pompoen, prei & paddenstoelen
Recept voor kipstoofpotje met pompoen, prei & paddenstoelen

Voeding of suppletie?

Al eerder schreef ik blogs over Corona. Twee daarvan gingen over wat je zelf kunt doen ten behoeve van je gezondheid en je immuunsysteem, namelijk 'Gezonde leefstijl tijdens lockdown' en 'DIY – hoe versterk je je immuunsysteem'. Deze blog gaat specifiek over wat te doen als je besmet geraakt bent. Bij een serieuze COVID-besmetting ga je met voeding alleen het gewenste effect niet bereiken. Het tijdelijk inzetten van suppletie van lactoferrine, zink en een flavonoïd als bijvoorbeeld groene thee extract of quercetine kan erg zinvol zijn om de vermenigvuldiging van het virus te remmen. Hierdoor circuleert er minder virus in je lichaam en verklein je de kans op vervelende symptomen en langdurige restklachten.

Kortom: rem de vermenigvuldiging van het virus en eet kleur.

Advies op maat

Welke supplement en in welke dosering goed voor jou is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Neem gerust contact op zodat ik je een advies op maat kan geven. Daarbij kijk ik naar jouw voedingspatroon, medicatie, supplementen en wat te doen als je melkintolerant bent. Je bent van harte welkom, tijdens een online consult of (zonder COVID-symptomen) in mijn praktijk.

Ook kun je bij mij terecht voor:

  • persoonlijk advies over de preventie van Corona
  • persoonlijk advies over wat je kunt doen bij besmetting (bij klachten doen we dit consult online) (voeding & suppletie)
  • behandeling en persoonlijk advies over (langdurige) restklachten na een besmetting (via bioresonantie, voeding & suppletie)
  • behandeling van symptomen na / tgv vaccinatie (via bioresonantie, voeding & suppletie)
  • ontstoren van vaccinatie (via bioresonantie en homeopathische druppels)
  • ondersteuning bij onrust en/of angst tgv Corona en de maatregelen (via visualisatie, meditatie & coaching)

Lees meer over de behandelmogelijkheden mbt Corona 

 

Let op: deze blog is niet bedoeld als vervanging voor advies van een arts. Raadpleeg bij twijfel, (ernstige) klachten, hoge koorts en/of benauwdheid altijd een arts.

 


Mijn Corona blogs